En helt vanlig fredag

Nu har det slutat snöa för den här gången, och i morse när jag vaknade lyste till och med solen. Strålande vackert är det ute, men -26°! Lockar inte att gå ut!
.
Jag tror alltid att jag har varit... en smula bekväm av mig... men den här sjukskrivningen och graviditeten har verkligen plockat fram de sidorna till överdrift. Jag måste ta tag i det här. Snart. Idag stannar jag inne.
.
Jag drömmer många förvirrade drömmar om nätterna nu. Inatt har varit en ovanligt orolig natt. Jag har nog iofs bara behövt besöka toaletten ett par gånger, men vaknat, snurrat runt, somnat om, vaknat igen, ja, ni förstår.
Mitt i denna nattliga karusell har jag alltså hunnit drömma att jag fött en liten bebis, skulle amma och byta blöja, varpå den lilla förvandlades till en vorstehvalp som kissade på mig! Av någon anledning hade vi också en massa övernattningsfrämmande som sov på golvet (!) och monster i garderoben. Fullständigt logiskt!
.
Kan tänka mig att drömmarna berodde på gårdagens besök hos MVC. Jag fick ta blodprov (fast hon hade lite svårt att få fram nåt) och järnvärdet är på väg upp så tabletterna tar tydligen. Fortfarande lågt dock, och det kunde vara en anledning till mina "restless legs". Sen pratade vi en massa om föräldrakurser om förlossning och amning m.m.
Intressant, men känns långt borta än..
.
Så nu sitter jag här med min latte  (kan dricka kaffe igen - stora nyheter!) och ska försöka få undan lite pappersjobb. Känns bra att kunna göra nån nytta igen, även om det inte är så stora grejjor. Till lunch blir det nybakade småfrallor, och sen får jag finfrämmande. Ibland är inte livet så dumt - även om det är -26° ute!

Hundliv

Jag har funderat på en sak de senaste veckorna. Det här med hunden.
Förutom att han är fruktansvärt kär och går omkring och flåsar och gnäller hela tiden, så uppvisar han en del märkliga egenskaper.
.
Det mest tydliga är att han följer efter mig. Överallt. Hela tiden. Han ligger på golvet vid min säng när jag ska sova, vid soffan när jag sitter där, när jag går på toaletten ligger han utanför. Dessutom är han väldigt gosig, vill bli klappad och kliad. Förutom när han är olycklig över sin osedda kärlek förstås.
.
Så min fundering är om han kan känna av att jag är gravid, och att det i så fall är nån slags beskyddarinstinkt som slår in. Känns ju inte helt omöjligt med tanke på hur de kan känna av humör och säkert hormoner. Eller så kanske han bara har ett tokryck och vill beveka mig att släppa ut honom. Fast då tycker jag han borde följa efter husse, som är den som tar honom på promenad...
.
To be continued, som de säger...
.

Gratulationer!

Åh, vad jag är glad idag!!
.
I helgen förlovade sig nämligen min svåger Niklas och hans Pernilla. Framför kakelugnen på lantstället.
Helt underbart! Ni är så fina tillsammans. Många många lyckönskningar till er!!

Sjukstuga

I slutet av veckan däckade Martin i nåt förkylningsaktigt. Han låg och sov i soffan och jag tror till och med hunden drabbades en sväng och gick omkring och nös här hemma.
.
I dag är det tydligen min tur. Känner mig inte så snuvig men det spränger i bihålor och huvud och jag har nån slags rethosta. Maken har istället blivit snuvig. Jag har preparerat med att köpa hem glass och bananer och äta mammas goda fisksoppa till lunch.
.
Mellan våra dippar här hann vi få en riktigt fin helg! I fredags var vi på bio och såg till sist Avatar- 3D. Vi var på väg redan innan jul men eftersom jag skulle hålla mig hemma och i stillhet blev det inget av det. Det var en riktigt fin film, jag älskar ju fantasy och sci-fi men även Martin gav den godkänt.
Igår blev det först uppvaktande av fina Ylva som fyllde 25 år och sen en kanongod middag i Roknäs hos Ante och Lina. Roligt att hinna träffa kära vänner och umgås lite!
.
Nu ska jag ta och lägga mig på soffan. Huvudet dunkar men jag vet inte riktigt vilka smärtstillande man vågar ta som gravid. Känns inte som om man vill chansa - nån som vet nåt safe?

Idyll

I går kväll tog jag en efterlängtad promenad med make och hund. Vi gick en liten sväng förbi kyrkan, upp mot skolan och förbi den gamla affären innan vi tog byavägen hem.  Klockan var väl vid 19 och jag lovar att vår lilla by hade kunnat vara med i ett sånt där idylliskt vintervykort!
.
Det lyste i kyrkans alla fönster och folk rörde sig där inne. På parkeringen stod Bokbussen och folk gick in och ut i en aldrig sinande ström. Vid skolan var det glada barnskrik och skratt när de åkte pulka i backen (var sjutton får barn all sin energi ifrån - de flesta vuxna satt nog i soffan vid den tiden), och på hockeyplanen var det ett gäng som entusiastiskt spelade hockey. På byavägen mötte vi både promenerande par och sparkare som glatt hejjade.
.
Nu är jag ju väl medveten om att vår lilla by inte är någon sådan där idyll. Men jag trivs här, väldigt bra, och det var en sån skön känsla igår, att det var så mycket liv ändå en vanlig onsdagkväll på kvällspromenad!

Hörlurar för bebismagen

källa Aftonbladet
Det sägs ju att bebisen börjar höra här i dagarna, och då bara måste man ju ha speciella hörlurar som spelar musik för magen! Eller hur?!

Fotomodell

Inatt var det en orolig natt.
Jag har vridit och vänt mig, druckit vatten och varit på toaletten. Gått upp och gått och lagt mig igen.
.
Idag var det nämligen dags för uppföljning på lasarettet för sjukskrivningen, men även för vårt ultraljud. Jag är inte helt säker på vad det var jag var nervös för, men vi träffade en mycket sympatisk läkare som gjorde en ordentlig undersökning. Han tyckte att allt såg bra ut, kunde se var blödningen inträffat men också att det inte var någon cirkulation i området. Jag blev sjukskriven i två veckor till, med ordinationen att försiktigt aktivera mig med promenader (inga tunga lyft) och liksom "testa om det håller". Kan vara klokt och känns lite som att slippa ut ur en bur, men är samtidigt lite nervöst såklart!
.
Tillbaka till ultraljudet!
Det var fantastiskt roligt att få se den lilla krabaten, se hjärtat pumpa och armar vifta. Det är en livlig en vi har där inne:) Och fotoskygg - dolde hela tiden ansiktet från ultraljudet.
Även där verkade allt se bra ut, allt på plats och såg ut som det skulle. Skönt!
.
Avslutar med en bild på skönheten :P
(huvudet högst upp, gömmer sig bakom armen. "Snabeln" är navelsträngen :P)

Hunger




.
Jag kan inte påstå att jag har fått några sådana där gravidcravings som man hör talas om (än!).
Men idag var det så himla gott att åka ner på Ica och köpa korv med mos och rostad lök.
PS. Jag tycker inte om korv

Katastrofal kyla

Häromdagen såg jag och Martin filmen "Day after tomorrow" som handlar om en stundande naturkatastrof med plötsliga stormar och iskyla. Aktuellt ämne i dagens klimatdebatt, även om vi får hoppas att det inte som i filmen blir istid inom loppet av några veckor.
.
I Pakistan verkar man dock ha tagit den senaste tidens snö och kyla på fullaste allvar, och även diskussionerna om vad som orsakar dessa störningar. Den logiska förklaring man har dragit är inte växthuseffekten eller solstormar.
.
Pakistan Daily påstår att det beror på att en ”högenergistråle” ska ha sänts upp från en radarstation i Nordnorge och att den punkterat termosfären, den yttersta delen av jordens atmosfär, och anger detta som förklaring till den stränga kyla och stora mängder snö som brett ut sig i delar av världen. I artikeln hävdas att strålen är en del i ett forskningsprojekt, kallat High Frequency Active Auroral Research Programme (HAARP), som USA bedriver i samarbete med Norge." (källa DN)
.
Så, där har ni det. Det är en konspiration mellan USA och Norge. Säkert för att finna olja.... eller nåt....


Hjälp till Haiti

Vi följer nyhetssändning efter nyhetssändning om katastrofen på Haiti.
Läget verkar bara bli värre och värre allt eftersom omfattningen på skadorna blir tydliga, och hoppet om att hitta överlevande i rasmassorna minskar samtidigt som bristen på mat, medicin och vatten skördar nya offer.
.
Det är svårt att ta till sig omfattningen. Första dagarna pratades det om 100,000 döda, sedan sjönk antalet till 30-50,000 men är nu uppe i 200,000 döda. Då nämns inte hur många som är skadade, bostadslösa och föräldralösa.
.
Jag, och många med mig, vill gärna bidra men vet inte var man ska vända sig för att pengarna ska komma till nytta. En kanal där pengarna garanterat, och oavkortat, går till Haiti och de behövande där, är via min mammas förläggare Göran Lundin. Han har länge arbetat med en stiftelse för en skola för fattiga barn på Haiti och vet ännu inte om vare sig skolan eller anställda och elever klarat sig.
.
Vill du ge ett bidrag på bankgiro 462-4508 så lovar Göran att pengarna kommer att gå direkt till de behövande!
.
.
Här är fler sätt att hjälpa de drabbade: 
RÄDDA BARNEN Delar nu ut hygienkit med tvål, handdukar och tandborstar och familjekit med filtar, myggnät och behållare för vatten, till de drabbade. Stöd katastroffonden med ett bidrag direkt på hemsidan www.raddabarnen.se 
FN-FÖRBUNDET Svenska FN-förbundet samarbetar med WFP, World Food Programme. WFP kommer i ett första skede att fokusera på distribution av högenergikex. Konto 90 00 79-5. Märk talongen "Haiti". 
SVENSKA KYRKAN Kyrkornas internationella katastrofnätverk, ACT, finns på plats i Haiti och inleder nu omfattande insatser. Plusgironummer: 90 01 22-3 Bankgironummer: 900-1223. Märk gåvan "Haiti". 
SOS BARNBYAR Delar ut sjukvårdsmaterial, mat och vatten till drabbade barn och deras familjer i områden runt barnbyarna på plats. Smsa "SOSHAITI" till 72 930 så skänker du 50 kronor. Skänk direkt via hemsidan www.sosbarnbyar.se 
LÄKARMISSIONEN Läkarmissionen arbetar just nu med att förbereda en hjälpinsats för de drabbade. Skänk valfritt belopp via hemsidan www.lakarmissionen.se LÄKARE UTAN GRÄNSER Arbetar främst med att rädda människor som skadats i jordbävningen. Smsa:a LIV till 72 900 och skänk 50 kronor. Skänk valfritt belopp till Plusgiro/Bankgiro: 900 60 32. Märk betalningen "Akutinsats". 
HOPPETS STJÄRNA Hoppets Stjärna stöder flera projekt i Haiti. Bland annat ett barnhem i området Carrefour och en skola i Dano. Plusgiro 90 02 53-6 För att skänka 200 kronor - sms:a "Haiti" till 729 30 
UNICEF Hälften av befolkningen i Haiti är barn. Unicef finns på plats för att hjälpa barnen och deras familjer. Skänk valfritt belopp via hemsidan www.unicef.se 
PLAN SVERIGE Hjälper drabbade med mat, vatten och skydd och arbetar med att hitta överlevande efter jordbävningen. Sms:a "Haiti" till 72910 så skänker du 50 kronor.

Girls night out (or in)

I helgen är maken och pappa uppe i fjällen för att fixa, så jag och mamma har huset(n) för oss själva.
Dagen tillbringade vi i staden där vi (hmm, jag ) shoppade loss på vinterrean. Det var 50 - 70% på många affärer, vilket passade mig perfekt eftersom jag behövde köpa lite kläder med större magutrymme.
Sedan återhämtade vi oss med lite gott fika, köpte lite godsaker på Coop och åkte hem och fixade go´middag.
Inte helt fel!
.
Så nu sitter vi här i soffan efter oxfilé med bearnaisesås, vitlöksbröd och mineralvatten, med varsin dator i knät såklart ;) Vi ska ta och äta flamberade bananer med vaniljglass, så snart vi orkar, och bara mysa.
Så mycket för en vild Girls night ;)

Vintervackert

.
I morse när jag vaknade var alla grenar och träd täckta av fin rimfrost. Himlen var visserligen stålgrå men det är ändå en vacker vinterdag tycker jag.
.
Försöker ta tag i lite projekt här hemma, plocka fram lite nygamla saker, funderar på inredning, rensa i nån skåp. Det mesta känns ändå rätt bra just nu. Frustrationen börjar lägga sig något, jag gör det jag kan och funderar på hur det ska bli framöver, jag har ändå mått så bra att jag kan börja se framåt.
.
Är i vecka 19 nu, så nu är det snart halva vägen kvar. Jag tycker inte att det syns så mycket än, men det kanske man ska vara tacksam för. Tids nog önskar man nog att magen var mindre ;)
Nu är det fredag och helgen stundar. Känns fortfarande konstigt att inte jobba på helgen, men man vänjer sig oförskämt fort. Maken och fadern åker till fjällen för att göra klart ombyggnationen av vårt rum där, jag fick inte följa med och spika och måla så jag och mamma ska hitta på nåt här hemma istället.
På tisdag är det sedan dags för uppföljning och ultraljud hos läkaren. Får se vad han säger då, om det är klartecken för att börja jobba igen eller om det blir fortsatt sjukskrivning. Hur som helst ska det bli spännande med ultraljud, och förhoppningsvis få någon bild att visa upp ;)
.
Nu ska jag ta mig nåt gott att äta och få magen att växa lite till!
På återseende

Hälsokontrollant

Jag har kommit på ett nytt, alternativt yrke för gravida kvinnor!
Hälsokontrollant!
.
Ja, det är sant, på något magiskt sätt förbättras nämligen luktsinnet nåt otroligt när man blir gravid. Jag har märkt att min näsa nu är fullt i klass med hundens nos. Vare sig det gäller att identifiera den där konstiga lukten i kylskåpet (14-dagarssallad som gått lite längre än två veckor), känna igen makens deo eller parfym eller kanske beståndsdelarna i maträtten du fått in på restaurangen (för att inte tala om ifall nämnda hund varit i soffan eller sängen;)
.
Därför menar jag att vi skulle vara oöverträffade som hälsokontrollanter. En snabb sniff i köket på restaurangen, och vi kan säga om något är skämt, ner med näsan i kylen på mataffären och den gamla steken är identifierad, ja, det mesta går att tillämpa. Nackdelen är naturligtvis att arbetsgivare och medmänniskor får stå ut med lynnigt humör, fysisk otymplighet och eventuella illamåendeattacker (orsakade av de olämpliga odörerna). Men det är väl smällar man får ta för allmännyttan!

Man börjar bli gammal...

Idag är det en stor dag!
.
När jag tvättade händerna efter ett av otaliga toalettbesök tittade jag upp i spegeln, skymtade nåt, stelnade till, böjde mig närmare och tittade igen. Jag hittade nämligen mitt allra första grå hårstrå!
.
Nu tänker ni på åldersnojja, botox, färgningar och plastikoperationer :P
Men jag tänker - coolt!! Jag har faktiskt väntat på det här och det känns mest som en kuriosa, en rolig grej! Så länge inte hela håret blir grått så ska jag njuta av det här ålderstecknet ;)

Se upp!!

Idag har det varit ännu en bra dag! Man ska glädjas åt de små sakerna, eller hur? ;)
.
Vaknade rätt så pigg och låg och drog mig en stund av ren lathet. Fixade lite hemma och sen kom mamma förbi och drog med mig och vovven på promenad. Åh så skönt det var ute, nära nollgradigt och ljust och fint. Hon tog sedan med sig hunden hem till dem och jag hann sortera tvätt och städa kontoret, göra lite pappersjobb och känna mig duktig!
.
Nu till rubriken. Här i Sverige så är "reglerna" kring vad man får och inte får göra som gravid ganska lättsamma. Undvika alkohol och nikotin, inte äta rå fisk och opastöriserade mjölkprodukter och andra råd som är rätt lätta att följa. Däremot i det amerikanska program som jag laddat ner till iPhonen finns en mängd förhållningsregler som kan tyckas lite strikta.
Bland annat ska man undvika bly, för det kan orsaka "mental retardation, epilepsy and effekt dental development". Och då ska man inte bara undvika att käka blytyngder, utan även "do not touch any packaging containing printed paper, especially newspaper. Do not use any painted eating utensils, such as painted chopsticks or containers".
Dessutom, kära vänner, gäller det att " lessen your stay on roads and try not to breath in too much vehicle exhaust"
.
Så är du gravid så se upp med att läsa tidningar, äta mat ur förpackningar som är dekorerade, håll dig från vägarna och måste du ut och röra dig i trafikerade miljöer är det nog bäst att ta munskydd ;)
.
Och det här gäller alltså bara direktionerna kring bly, vi har inte ens kommit in på reglerna kring maten!

Skön Söndag!

Jag lovade ett positivare inlägg idag, och så här på kvällskvisten kanske jag vågar mig på ett sådant.
Mysmorgon med maken, låt länge i sängen och myste och pratade. Pysslade på under dagen sen vågade vi oss iväg till stan en sväng för att äta på nya sportbaren. Så skönt att komma ut!! Och god mat dessutom. Hem och mysa framför Johan Falk på tv med lite god glass. Och det bästa av allt - inga blödningar idag (peppar peppar). Vågar inte riktigt hoppas att det håller i sig, men någonstans så fladdrar ändå tanken att kanske, kanske det börjar ge sig nu!

...

Tänkte att jag skulle skriva ett litet inlägg. Det har hänt mycket sen förra gången.
.
Vi firade ett underbart nyår i fjällen med vänner, men tyvärr har jag haft fler mindre blödningar, varit på undersökningar på LAS och är nu sjukskriven i två veckor. Det är ingen fara säger läkarna, men jag måste ta det lugnt så det inte blir värre. Och det är så svårt.
.
Jag har kommit fram till att jag känner mig mest hjälplös. Både för att jag inte kan göra allt jag vill och inte vet riktigt vad jag får göra och inte, och för att jag inte har kontroll över mitt liv. Jag bestämmer inte själv. Och jag blir beroende av andra. Jag är ju absolut inte sängbunden och får ju pyssla på, men får tex. inte städa, inte lyfta tungt och inte tvätta. Det blir extra mycket för Martin, och frustrerande för mig att inte bidra med något. "Duktig flicka"-delen av en själv får en ordentlig törn! Sen är det så klart oron, att nåt ska hända, att jag ska få en ny blödning eftersom jag inte vet vad som utlöser dem, att det ska skada bebisen... Är hyperkänslig för minsta känning i magen och springer på toaletten...ja, ofta!
.
Men jag ska ta tag i det här. Jag ska tänka om, tänka positivt och konstruktivt och vända det! Jag ska bara tillåta mig själv att deppa och må dåligt lite först. Det behöver man med...

RSS 2.0